bröd och skådespel

28 juni 2010

WFRP Game Master's Toolkit - innehåll

Så där ja, då är vi redo att ta oss en titt på innehållet i denna "spelledarens verktygslåda" för nya utgåvan av Warhammer Fantasy Roleplay

Det första man lägger märke till är att "verktygssettet" är en låda, en kartong - och alltså inte bara ett häfte och några lösblad som ligger inplastade tillsammans. Nej då, det här är en riktig box, inte helt olik hur de flesta rollspels grundlådor såg ut förr i tiden.

Dessutom har lådan en inte helt oansenlig tyngd, den väger respektingivande i handen. Man anar att i den här lådan finns det en hel del "verktyg för spelledaren".

Dessvärre upptäcker man strax att själva lådan, kartongen, är bedrövligt tunn och det inses lätt att förpackningen inte kommer att hålla sig snygg särskilt länge. Redan vid första öppnandet riskerar locket att få några osnygga böjar (och i värsta fall rivas sönder). Men vi tar det försiktigt och öppnar med varsam hand...

Kanske inte helt oväntat, men en relativt stor andel av volymen upptas av en inre kartongbit, som skänkt den yttre lådan viss extra stabilitet (och tjänat som utfyllnad). Den inre kartongen håller de olika "verktygen" på plats, men känns efter öppnandet som helt överflödig och får därför finna sig i att bli avlägsnad för gott (vilket dock inverkar negativt på den fina lådans inre stöd).

De olika komponenterna är ordentligt inplastade i varsin påse. Det är med spänning jag plockar ur dem ur sina respektive emballage och tar en närmare titt. Så här ser det ut när alla "verktygen" har plockats fram och radats upp:


WFRP Game Master's Toolkit innehåller:
  • spelledarskärm
  • spelmarkörer (punch board)
  • platskort (locations)
  • föremålskort (items)
  • kort för (onda) organisationer och respektive nemesis
  • ett häfte med tips till spelledaren
I nästa post börjar jag titta närmare på några av dessa "verktyg".

/Calle

24 juni 2010

En beställning från Collector's Point


Idag kunde jag hämta ut ett paket från Collector's Point. Jag hade aldrig beställt något från denna Umeå-butik tidigare så jag tänkte att det kunde vara dags med ett litet test. Det är nog all reklamen i Fenix som har påverkat mig. Hur som helst är jag nöjd med servicen och varorna var mycket ordentligt förpackade och i mycket gott skick. Man ska dock vara på det klara med att de förhållandevis låga priserna på produkterna inte är hela sanningen. Det tillkommer en saftig kostnad för frakt och postförskott.I nästa post tittar vi mer på innehållet!
:-)

/Calle

18 juni 2010

Drakborgen - lycklig son, stolt pappa

Vi spelade Drakborgen ikväll - jag, min fru och min son. Ja, du vet Drakborgen - det där gamla Alga-spelet som är så hopplöst orättvist slumpmässigt att det blir en poäng med det. Om du har otur så fastnar din gubbe i första rummet, oförmögen att göra något, och då får han sitta där tills solen går ner - och då dör gubben. (Du som spelare får sitta sysslolös och titta på medan resten av gänget spelar klart.) Ja, det är bara ett av hundratals elaka sätt som din karaktär kan misslyckas på.

Det finns nyare versioner av Drakborgen, men vi spelade originalversionen. Och min 4-årige son var med och spelade "vuxenspel" - för första gången. Vi har visserligen "lekt" med diverse spel tidigare, men nu var det på riktigt, nu spelade vi på allvar (med en viss varsam övervakning och moderering från beskyddande föräldrar förstås).


Det blev väldigt lyckat. Min lille son var jätteduktig och spelade helhjärtat och med stort mod. Så gick det också bra för honom, eller för Riddar Rohan bör jag säga. Han hann in i borgen, ända in i drakens skattkammare, och ut ur borgen igen - innan solen gick ner. Det hann min gubbe också (Sigeir Skarpyxe). Sämre gick det för Aelfric (dvs min fru:s "karaktär"). Han var mest lovande av oss alla, men i sista rummet på väg ut ur borgen mot säkerheten, råkade han ut för en tusenfoting som bet honom så kraftigt att Aelfric avled.

Så nu är jag en mycket stolt pappa. Och efter ett par år med Bamse-memory känns det väldigt schysst att få spela "riktigt" spel med barnen. Och 4-åringen blev så lycklig av att få spela Drakborgen att han knappt kunde somna.

/Calle

13 juni 2010

Warhammer Fantasy Roleplay - nu på mitt bord

Vi spelade Warhammer Fantasy Roleplay igår och det var fantastiskt roligt. Alla spelarna var på topp och spelledaren likaså. Rollpersonerna lät sig smugglas in i Wittgensteins borg för att finna bevis på ockult samröre. Och nog hittade vi skumma företeelser! Det var spännande och knivigt och dramatiskt. Dilemma och drama. Och en rollpersons tragiska död (han förlorade en spontan brottningsmatch och föll ner från borgklippan).


Nu tar jag över spelledandet och har därför fått den digra rollspelsboxen på mitt bord. Spännande läsning! Underbar känsla att få ge sig hän åt ett nytt rollspel, läsa igenom regelböcker och kolla alla coola spelhjälpmedel.

/Calle