bröd och skådespel

11 mars 2011

Vad är ett spel? (enligt Greg Costikyan)

 
Star Wars och Paranoia - vad har de gemensamt? Jo, spelkonstruktören Greg Costikyan.
Och nu är det dags att damma av honom för ett ögonblick, för nu ska vi ta en titt på vad han har att säga om följande mycket intressanta ämne...


Vad är ett spel?

I morgonens undersökningar av dessa spännande ämnen hittade jag en intressant skrift av spelkonstruktören Greg Costikyan (2002) i vilken han diskuterar vad som kännetecknar ett spel. Han kommer fram till följande defintion:
"An interactive structure of endogenous meaning that requires players to struggle toward a goal."
Blev du något klokare på det? Kanske inte direkt. Men vad definitionen betyder i sin tur, det kan du läsa mer om här: I Have No Words & I Must Design
Jag rekommenderar det. Diskussionen på vägen fram till ovanstående definition är tänkvärd..
Återkom gärna med kommentarer.

Överhuvudtaget är det intressant att läsa definitioner på vad spel är. (Det finns flera stycken.)

/Calle

7 mars 2011

Månadens skrivprojekt

Okej, jag erkänner. DoD-äventyret är inte klart. Ännu. Och nu har det fått ge vika för ett nytt skrivprojekt!

En vän tipsade mig om en debutanttävling (skönlitterärt opublicerat verk om max 15000 tecken). Det är klart att jag inte vill missa chansen att bli en av årets debutanter - och få mitt alster publicerat i tidskriften Voltaire (Kraft&Kultur) - och kanske, kanske bli lite hyllad på stora bokmässan i Göteborg i höst. (dream on...)

Sålunda klev jag upp en timme tidigare än vanligt imorse och åkte iväg till HQ för att sitta där och skriva i lugn och ro. Och det gick ganska bra. När jag kom dit visste jag inte vad jag skulle skriva om. När jag gick därifrån, vidare till min dagliga arbetsplats, så hade jag börjat. Jag har påbörjat Något. En novell. En dröm.
(pretto! :-)

Ja, jag vet att jag har svårt att hinna avsluta grejer innan jag hoppar på nästa projekt. Men fördelen med tävlingar är att de har tydliga deadlines (sista april). Det brukar hjälpa mig.

/Calle