bröd och skådespel

17 juni 2012

Svavelvinter - rollspelsvår i sommarsverige?Fullt förtroende för Fria Ligan och dess nya rollspel - Svavelvinter.

Det var släpp av det nya svenska rollspelet Svavelvinter igår, så jag tog mig en tur till den alltid lika fantastiska Science Fiction-bokhandeln för att införskaffa ett exemplar, inklusive signaturer och småprat med konstruktörerna. Då jag ännu inte lusläst eller spelat rollspelet, bara bläddrat igenom det och hänförts av dess vackra utseende, så nöjer jag mig med att säga att Svavelvinterrollspelet ser fantastiskt fint ut, och jag menar det verkligen - det här är en sjukt snygg bok! Och av det jag läst hittills att döma så är texterna även de av mycket hög klass. Tilläggas kan också att rollspelsboken har ett större omfång än vad som kanske är uppenbart av avbildningarna av den. Det är en diger lunta (vilket inte behöver vara bra - men i det här fallet är det så!).


En något avlägsen(?) liknelse: Svavelvinter kan bli det 'Coriolis' som Coriolis aldrig blev (under Järnringens regi). Jag hoppas i alla fall det. Båda är snygga spel i fantastiska världar. Men efter fem minuters bläddrande i Coriolis så hade jag redan hunnit hitta några konstigheter i texten/reglerna, och det hela mynnade i besvikelse. Så icke i Svavelvinter, inte ännu, och jag tvivlar på att det blir så. Tvärtom. Här ökar för varje sida mitt förtroende för Fria Ligans skapelse och min längtan efter att få läsa och spela Svavelvinter.

Om någon av mina läsare mot förmodan inte är bekant med Svavelvinter i dess tidigare skepnader: det tidiga Drakar och demoner-äventyret Svavelvinter, skrivet av Erik Granström, eller den betydligt nyare fantasyromanen med samma namn - och samma författare - så är det bara att gratulera: Du har något alldeles speciellt kvar att upptäcka!

/Calle

10 juni 2012

Äventyrstävling på Chaosium - du kan skriva ett vinnande bidrag!

Tänk dig att du vinner en internationell tävling - att du har skrivit världens bästa rollspelsäventyr. Det är väl en cool och skön tanke? Och det kan bli sant!


Den här bloggserien syftar till att göra dig uppmärksam på att en äventyrstävling har utlysts, att du faktiskt kan skriva ett vinnande äventyr, att föra en diskussion om äventyrsskrivande och tävlingsbidrag i allmänhet, och att hjälpa varandra till att skriva bättre äventyr. Jag hoppas du vill vara med!


Japp, vi behöver lite pepp, lite jäklar anamma, självförtroende. Visst kan du/jag/vi skriva ett alldeles enastående bidrag till äventyrstävlingen. Det är klart vi kan. Kom igen, vi hjälps åt!


Så, nu när du känner att du kan (eller hur?!), nu är det dags att kolla lite grundläggande fakta. Vad är det för tävling och vilka är det praktiska detaljerna? Vi vill ju inte bli bortsorterade på grund av något förargligt misstag med det formella. 
Jag läser direkt från tävlingens hemsida och noterar bland annat följande som du måste förhålla oss till: (Det är inga konstigheter egentligen, men det är bra att gå igenom förutsättningarna så att du är förtrogen med dem, innan du sätter igång och skriver ditt mästerverk.)


(med reservation för felaktigheter - och ändringar hos Chaosium:)
 1. Bidraget måste vara inne senast den 30 augusti 2012 - det är din deadline!
 2. Det är inte bara en utan två tävlingar, en till Call of Cthulhu och en till BRP - man får deltaga med ett bidrag till varje tävling, men jag kommer att koncentrera mig på CoC-tävlingen i fortsättningen. 
 3. Vinnarbidragen kommer att publiceras i fysisk bok - kul!
 4. Äventyret ska vara på minst 5000 ord och högst 10000 ord (hur mycket är det egentligen, kanske aningen längre än Åsa Roos' 20000-tecken-äventyr?)
 5. Bidragets format måste vara textfil - det är inte okej med Word el.dyl.
 6. Textdokumentet måste innehålla kontaktinformation (till dig, dvs äventyrsförfattaren).
 7. Du får bara skicka in ett (1) bidrag (till varje tävling).
 8. Bidraget, dvs textfilen, ska skickas in via e-post till dustin@chaosium.com.
 9. Du måste ha skrivit äventyret själv (men du är inte förhindrad att diskutera ditt arbete med andra). Du får inte ha kopierat (delar av) äventyret från andra källor.
 10. Alla vinnande bidrag blir Chaosiums ägodelar. (Om du inte vinner så äger du fortfarande rätten att göra något annat med ditt äventyr.)
 11. Ditt bidrag måste använda de senaste/nuvarande utgåvan av reglerna för det aktuella rollspelet i fråga (Call of Cthulhu eller BRP). Om du inte har skaffat regelboken ännu så behöver du skaffa den. Under tiden så finns snabbstartsregler här på webben som du kan börja med.
 12. Du måste skriva på engelska.
 13. Call of Cthulhu-äventyret får utspela sig i vilken era/tid/plats som helst. (BRP måste vara SciFi)

Varför inte börja här och nu på en gång?


Steg 0. Säg högt till dig själv: Jag kan vinna, jag vill vinna!
Steg 1. Läs igenom tävlingsreglerna här ovan, och på Chaosiums hemsida.
Steg 2. Skapa v0.1 av den textfil du ska skicka in och lägg in din kontaktinformation och skriv vilket rollspel ditt äventyr är till.


Nu börjar jag... Vi hörs snart igen... och då tänkte jag att vi kunde börja prata om själva äventyret.
/C