bröd och skådespel

30 juli 2011

Lego Heroica - (nästan) rollspel för nybörjare

Ett sätt att locka fler till rollspelshobbyn?

Idag fick jag äntligen chansen att kolla närmare på Lego Heroica - en serie spel från Lego där Heroica är en ny och mindre serie äventyrsspel eller nästan rollspel om man så vill. Steget från Heroica till rollspel är inte långt. Gamla goda Lego har alltså släppt en ny produktserie som kan fungera som introduktion till rollspelshobbyn. Intressant!
Lego Heroica (Fortaan-lådan)
Lego har släppt flera olika spel det senaste året och gemensamt för dem är att man använder legobitar när man spelar och så finns den innovativa legotärningen - en sexsidig tärning med utbytbara sidor. Eftersom det är Lego som har skapat spelen så är det utformat så att man kan ändra på saker. Man kan bygga om tärningen och spelplanerna och man uppmuntras till och med att ändra på reglerna. Legospelen har därigenom lite annan framtoning än traditionella brädspel. De flesta av legospelen är enkla men de har en viss charm!

Så vad döljer sig då i min Heroica-låda?

Fortaan-lådans innehåll
Det Heroica-spel som jag tittar närmare på är den så kallade Fortaan-lådan. ("Fortaan" är en förvanskning av "Fortress" tror jag). Det finns i dagsläget fyra olika Heroica-lådor att välja mellan. De är av olika storlek och har olika miljöer men ingår i samma övergripande tema. Trollkungen (goblinkungen) med sina bundsförvanter har invaderat landet Heroica. Nu måste hjältarna bekämpa monstren för att befria sitt land. Fortaan-lådan är den största och den utspelar sig i trollkungens borg. De övriga Heroica-spelen är mindre till omfång och utspelar sig i skogen, grottan eller på stranden. Olika spel betyder också olika motståndare och olika hjältar.

exempel på spelplaner
I Lego Heroica bygger du små rumsmoduler som du sedan kopplar ihop till en spelplan. Fortaan innehåller tre olika förslag på spelplaner men man uppmuntras till att hitta på egna också. Rummen är typiskt sätt 6 x 6 knoppar små, men nästintill genialiskt konstruerade. Att det går att få fram så mycket intryck med så lite! Det finns arbetsrum, fängelse, kök, tronrum etc. Mellan rummen finns gångar, broar och dörrar. Rummen och gångarna befolkas av monster - i Fortaan är det troll (goblins) av tre olika grader (olika värden på Styrka).

Mer om Heroica följer i nästa bloggpost, missa inte det!
:-)

/Calle

Inga kommentarer: