bröd och skådespel

30 mars 2010

Våghalsighet och utmattning - kul grejer i Warhammer

Två bra regler i nya Warhammer är "stance" ("ställning") och "fatigue" ("utmattning").

"stance" innebär att man kan välja om man vill agera försiktigt eller våghalsigt (eller neutralt). Beroende på vad man väljer så slår man olika tärningar - med olika chanser att lyckas och med olika chanser att få diverse bieffekter. Om man väljer att vara försiktig så ökar sannolikheten att agerandet tar extra lång tid. Om man väljer att vara våghalsig så ökar risken för spektakulära misslyckanden. Det här är kul!

När man går in i en ny situation så startar man på "neutral", dvs varken försiktig eller våghalsig. Sedan kan man flytta sig på "stance"-skalan, ett snäpp i taget. (Man kan ha olika skalor. Vissa personer har mer på den försiktiga sidan, andra har mer på den våghalsiga.) Om man vill ändra "stance" snabbt så får man "trötthetspoäng" som kan leda till utmattning.

När vi spelade Warhammer så ville jag prova det här med att vara våghalsig. Jag hoppades att det skulle ge intressanta scener, något att berätta om efteråt - och det gjorde det också även om jag nog kan använda tekniken mer effektivt nu när jag vet mer om den. Nåväl, rollpersonerna hamnade i strid mot några grönskinn och min belevade bågskytt arbetade sig upp till fullständigt raseri omedelbart. Det vill säga, jag maxade våghalsighet redan första stridsronden - och fick några trötthetspoäng (se markörerna som ligger på rollformuläret), men de var inget problem - ännu. Sedan inledde jag med ett extra noggrant bågskott ("accurate shot", se stridskortet) - som också kostade trötthetspoäng, men det var det värt för pilen satt där den skulle!

Striden fortsatte och min rollperson var maxat våghalsig. Många röda tärningar slogs (röda tärningar är våghalsiga tärningar). Resultaten pendlade mellan stora framgångar och stora misslyckanden. Det som framförallt hände var att min rollperson drabbades av en hög extra trötthetspoäng - och nu var måttet rågat. Ett sista våghalsigt skott - och sen stupade min rollperson av fullständig utmattning. Han blev medvetslös helt och hållet orsakat av honom själv. Han jobbade sig bortom sans och vett. På bara tre stridsronder!

Resten av striden fick de övriga i gänget ta hand om. Min rollperson låg fridfullt och flämtade, helt ovetande om fortsättningen (se bilden).

Kul regler! Men nästa gång ska jag ta det en liten aning lugnare. Det är inte fel att maxa våghalsigheten ibland - det är bara kul. Men det är nog lite väl kostsamt att maxa redan första stridsronden. Likaså ska jag nog använda specialskotten lite mer återhållsamt.

Om ett par veckor blir det en ny spelomgång. Det ser jag fram emot!

18 mars 2010

Nu har jag provspelat Warhammer

Japp, nu har jag äntligen fått provspela Warhammer Fantasy Roleplay (3rd edition). I söndags samlades den gamla spelgruppen efter ett helt års uppehåll. Spelledare E hade förberett rollpersoner och ett äventyr - och det hade han gjort riktigt bra. Han började med att förklara hur nya Warhammer fungerar med specialtärningar och specialkort. Och sen körde vi igång! Det gick jättebra och var superskoj!!

Det fungerade överraskande bra. WFRP3 tycks inte behöva så lång introduktion, trots att man blir lätt förvirrad när man ser alla kort och markörer - och de konstiga tärningarna. Men det visade sig vara förvånansvärt lätt att lära sig. Mycket tack vare alla de spelhjälpmedel som korten och markörerna utgör. Under hela detta vårt första spelmöte så behövde vi bara kasta en kort titt i någon regelbok. Allt som är verkligt relevant står på korten som ligger på bordet rakt framför näsan på spelarna. Mycket smidigt.

Om man ska plocka fram någon potentiell nackdel så är det väl att det är ett bordsrollspel med betoning på bord. Det vill säga att WFRP3 ställer krav på att man har ett bra bord att spela på. Man behöver en del plats för alla spelhjälpmedel. Framförallt om man vill ha godisskålar, läskglas och annat framme på samma gång. Å andra sidan så behövs ingen stor stridsmatta eller några golvplaner. Striderna använder abstrakta avstånd vilket fungerade överraskande väl - jag hoppas kunna återkomma till det vid ett senare tillfälle.

Ja, det här var en första liten bloggpost om vårt Warhammer-spelande. Mer detaljer kommer framöver!

Mvh Calle