bröd och skådespel

12 juni 2013

The Desolation of Smaug (Hobbit 2) - Teaser Trailer

En ljusglimt i VAB-mörkret för både barn och förälder: första trailern för "Hobbit 2" (The Desolation of Smaug).


Förra Hobbit-filmen gillade jag inte till en början, men sen tog den sig och jag anar eller hoppas att den samlade Hobbit-serien blir en riktigt bra berättelse. 

Vi ska dock inte ta med 7-åringen att se Hobbit 2 på bio - det blev nämligen lite för läskigt att se Hobbit 1 på så stor duk i en mörk salong. Hemma på stora TV:n går det dock alldeles utmärkt. Vi ser Hobbit 1 (eller någon av LotR-filmerna) åtminstone en gång varje månad. 4-åringen tittar han också, när det inte är alltför läskigt (inte så ofta). 

Intressant förresten vad barnen tycker är läskigt. Stora strider - inte läskiga (men jättespännande). Bilbo stirrar plötsligt på Frodo med arga ögon - jätteläskigt! Stora farliga monster - roligt och spännande. Smyga i mörka tunnlar - fram med kudden framför ögonen! Vi föräldrar är alltid med när barnen tittar på potentiellt läskig film. Vi låter dem inte titta ensamma. Och vi pratar alltid med dem om filmen och hur de upplevde den. På det viset har vi sluppit mardrömmar och istället fått barn som gillar fantasy och kan en hel del om Midgård (och Narnia etc också).

Angående barnens goda upplevelse av Tolkien-filmerna hemma: Det bidrar starkt positivt att barnen redan sedan tidigare kände till Tolkien-världen, genom vad vi vuxna berättat, och genom lekar med de Lego-askarna på detta tema (och Lego Wii-spelet).

(Filmer som vi har varit tvungna att bryta av hänsyn till barnen är t.ex. Modig och Alice i Underlandet. Det är inte alltid förutsägbart hur barnen reagerar. Därför måste man som vuxen vara beredd.)

Inga kommentarer: