bröd och skådespel

21 jan. 2013

The Enemy Within


För tjugo år sedan spelade jag den numera legendariska äventyrskampanjen ”The Enemy Within”, till rollspelet Warhammer Fantasy Roleplay (1 ed). Jag minns hur jag fängslad jag blev av bland andra äventyret ”Death on the Reik”, med alla dess mysterier, äventyrligheter och stämningsskapande ”handouts” (snygga lappar med information på).

Döden på den stora floden var en stor upplevelse för tjugo år sedan.

Det har i flera år spekulerats i om den klassiska kampanjen skulle kunna ges ut igen – eventuellt anpassad till den respektive aktuella utgåvan av Warhammer Fantasy Roleplay (WFRP). Nu är rollspelet uppe i tredjeversionen (3 ed) med Fantasy Flight Games som utgivare. Ni känner säkert till WFRP 3ed med sina tärningspölar och mängder med spelmarkörer. Rollspelet har sina brister – eller trösklar, om man så vill. Men de kommer jag att rätta till innan jag eventuellt tar och spelar Warhammer igen. Hur som helst. För tio månader sedan släppte Fantasy Flight Games (FFG) nyheten om att de skulle ge ut en kampanj med namnet ”The Enemy Within”. Detta skapade viss uppståndelse.

WFRP 3rd ed uppmuntrar (inte?) till rollspelande med massor av kort och "pluppar", vilket kräver fingerfärdighet, tålamod och stor bordsyta.

FFG gjorde dock klart att det inte var en nyutgåva på något sätt av de gamla äventyren. Istället skulle det röra sig om en helt ny kampanj – men i den gamla klassiska andan, med teman som anknyter till ”originalen”. Dessutom anlitades en av de ursprungliga författarna, Graeme Davis, att skriva även denna nya kampanj

Att döpa en ny kampanj till samma namn som en gammal klassiker bäddar för mer försäljning - och fler missförstånd

Anknytningen till den legendariska äventyrskampanjen med samma namn gjorde att jag bestämde mig för att köpa den nya ”The Enemy Within” och för någon vecka sedan kunde jag hämta den på mitt utlämningsställe.

Jag kommer i någon eller några poster framöver berätta lite mer om innehållet. I korthet så gillar jag kampanjboxen. Det är ett riktigt tjockt äventyrshäfte (192 sidor) och både layout och bilder gör läsningen njutbar. Jag har inte lusläst allt ännu, men intrigen är fullt gångbar och miljöerna kan bli riktigt (o) trevliga att spela igenom. Dessutom innehåller kampanjen ett par nya trix vad gäller mekanik eller åskådliggörande som känns intressanta.

4 kommentarer:

Unknown sa...

Åhh finns den här bloggen fortfarande hittade precis bokmärket på jobb datorn. Jag såg att de hade gett ut kampanjen är ruskigt intresserad men såg också att det var ca 30 spelmöten.

Btw nu är bloggen min reader feed så inlägg kommer att läsas.

Calle sa...

Kul att du hittade tillbaka hit, Gustaf! Explorator-bloggen finns fortfarande, men som du ser i historiken har det varit glest mellan inläggen. Jag ska dock försöka bättra mig - särskilt nu när jag vet att det är någon mer än jag som läser mina inlägg :-)

Det har diskuterats på FFG-forumet om det verkligen stämmer med ca 30 spelmöten. En del hävdar att det blir hälften så många bara. Men vis av erfarenhet vet jag att det kanske lika gärna kan bli dubbelt så många! Kampanjen är hur som helst trevlig läsning....

Ha det gott
/Calle

Unknown sa...

ja det var bra att jag kollade efter att du hade gjort några inlägg. 2 st kolleger är intresserade av att spela något rollspel. Vet inte riktigt vad vi ska sikta på att prova. Jag ska höra med dem vad de är sugna på för typ av spel de är intresserade av. Antagligen blir det väl jag som spelleder. Om jag får välja skulle jag vilja att det utmynnade i någon typ av kampanj om vi hittade rätt spel. Några tips?

Calle sa...

Kul att du har hittat några som vill spela rollspel! Det är dock lite svårt för mig att föreslå något precist rollspel utan att veta vilka preferenser ni har. Är det vanliga klassiska rollspel typ Drakar & Demoner eller Dungeons & Dragons ni är ute efter, eller något mer alternativt t.ex. Apocalypse World? Kolla med dina spelare vad de är sugna på, så kan jag förhoppningsvis hjälpa er på traven.
:-)