bröd och skådespel

18 juni 2010

Drakborgen - lycklig son, stolt pappa

Vi spelade Drakborgen ikväll - jag, min fru och min son. Ja, du vet Drakborgen - det där gamla Alga-spelet som är så hopplöst orättvist slumpmässigt att det blir en poäng med det. Om du har otur så fastnar din gubbe i första rummet, oförmögen att göra något, och då får han sitta där tills solen går ner - och då dör gubben. (Du som spelare får sitta sysslolös och titta på medan resten av gänget spelar klart.) Ja, det är bara ett av hundratals elaka sätt som din karaktär kan misslyckas på.

Det finns nyare versioner av Drakborgen, men vi spelade originalversionen. Och min 4-årige son var med och spelade "vuxenspel" - för första gången. Vi har visserligen "lekt" med diverse spel tidigare, men nu var det på riktigt, nu spelade vi på allvar (med en viss varsam övervakning och moderering från beskyddande föräldrar förstås).


Det blev väldigt lyckat. Min lille son var jätteduktig och spelade helhjärtat och med stort mod. Så gick det också bra för honom, eller för Riddar Rohan bör jag säga. Han hann in i borgen, ända in i drakens skattkammare, och ut ur borgen igen - innan solen gick ner. Det hann min gubbe också (Sigeir Skarpyxe). Sämre gick det för Aelfric (dvs min fru:s "karaktär"). Han var mest lovande av oss alla, men i sista rummet på väg ut ur borgen mot säkerheten, råkade han ut för en tusenfoting som bet honom så kraftigt att Aelfric avled.

Så nu är jag en mycket stolt pappa. Och efter ett par år med Bamse-memory känns det väldigt schysst att få spela "riktigt" spel med barnen. Och 4-åringen blev så lycklig av att få spela Drakborgen att han knappt kunde somna.

/Calle

8 kommentarer:

kosta sa...

Något å se fram emot, vid 4 år alltså - bara ett år kvar :)

I höst kommer det nya släppet av FFG.

Calle sa...

Tänk om mina två söner blir hängivna rollspelare de också. Tanken svindlar. Hur som helst är det kul att 4-åringen kan vara med och spela även lite mer avancerade spel. Det kan bli riktigt kul framöver. (Minstingen får dock hålla sig borta ett par år till.)
Till dig som har småbarn: Ett spel vi har gillat här hemma är Blixten McQueen racingspelet.

Tobias Online sa...

Själv spelade jag drakborgen nu i helgen, det var första gången på ca 20 år :)
Letar efter drakborgen II för att se hur det är.

kosta sa...

Båda ingår i den nysläppta engelska versionen:

http://www.fantasyflightgames.com/edge_minisite.asp?eidm=115&enmi=DungeonQuest

Calle sa...

@Tobias:
Kul att Drakborgen spelas fortfarande! Vi har spelat en handfull partier med sonen (nyss fyllda fem år). Både Drakborgen och Nya Drakborgen. Den förstnämnda, den urgamla originalet, är min favorit. En ganska hopplöst spel som ändå vinner på sin charmighet!

@kosta:
Jag funderar på om det kunde vara på sin plats att införskaffa "nya" Talisman eller något annat "rollspelsliknande" brädspel, för att ytterligare inviga sonen (och familjen) i rätt riktining... Har ni något att tipsa om där? Eller är Drakborgen helt enkelt bäst?!

/Calle

kosta sa...

Tror faktiskt Talisman är det bästa - vi har provat runebound som har mkt expansioner men kartan är en sorts hexgrid och det e mer slåss där.

Det var det korta svaret :)

darude sa...

Ahh.. vilka minnen, drakborgen, 9 år gammal. Kommer ihåg att jag tyckte lukten av spelkorten ingav en äventyrskänsla.

Att folk fortfarande spelar det idag trodde jag aldrig. Coolt!

Calle sa...

Japp, vi spelar fortfarande (gamla) Drakborgen. Och nu har jag börjat introducera barn nummer två också (3 år). Han gillar att sitta med stora spelplanen, några rumsbrickor och en T12. Alltid något :)