bröd och skådespel

3 aug. 2011

Lego Heroica (forts.)

Ja, nu ska jag inte hålla er på halster längre. Här kommer mer om den nya och intressanta produktserien Lego Heroica. Reglerna är föga förvånande enklare än i "riktiga" rollspel och "äventyrsspel". Det finns dock tillräckligt många likheter i grunden för att Lego Heroica kan vara en väg vidare till "riktiga" rollspel.

regler

I den grundläggande varianten av Lego Heroica så styr varje spelare en egen karaktär (spelpjäs, eller rollperson om du så vill). Spelarna spelar mot spelet och tävlar mot varandra om att bli den förste som når målrutan. Det är ingen spelare som styr motståndet, det är redan inbyggt i spelplanen - dock med viss slumpmässighet. Parallell patiens kan man kalla det för.

De avancerade reglerna beskriver även en variant där en spelare sköter monstren. Det är för långt att gå att kalla det en spelledare, det är en monsterspelare. Det finns regler som gör att spelbalansen ska upprätthållas. Monster får t.ex. inte attackera hjältar som ligger och läker. Monster får inte heller plocka upp eller använda föremål. Livet som monster är helt enkelt inte så skoj. Men många är de!

troll och hjältar
Det finns fyra olika äventyrare att välja mellan: barbar (gul), magiker (röd), druid (beige) och riddare (grå). (Ja, alla karaktärerna är män som det verkar. Fy, Lego! Det blir minuspoäng för könsfördelningen!) Det som skiljer karaktärerna åt utöver utseendet är deras respektive specialförmåga. Det är det enda. Alla äventyrare har lika många livspoäng (4) och samma utrustning (ingen) från början. Under spelets gång kan detta förstås ändra på sig. En spelpjäs kan vara i strid - eller inte i strid. Beroende på läget tolkas tärningsresultaten olika. Om äventyraren inte är strid så tolkas tärningen som antalet rutor han kan förflytta sig. Om äventyraren är i strid så visar tärningen hur striden gick. Monstren har inga livspoäng - de bara antingen blir besegrade, eller inte. Hjältarna kan dock förlora livspoäng - lika många som monstret har i styrka.
ett "rollformulär" med livspoäng (4) samt utrustning

Vilket vapen man har spelar ingen roll vad gäller skadenivå. Dock har varje vapen en specialförmåga. Precis som karaktärens specialförmåga så aktiveras den då man slår en "sköld" med tärningen (det är det högsta resultatet och motsvarar en sexa eller en fyra beroende på hur man ser det). Man kan bära flera föremål, men bara dra nytta av en specialförmåga i taget. Hjältarna kan inte dö. När livspoängen når noll så inleds istället en serie "stå över din tur" tills livspoängen har blivit fullständigt helade (vilket sker stegvis och slumpvis). Det finns också magiska drycker som kan skänka tillbaka förlorade livspoäng eller ge andra positiva effekter.

Lego Heroica-tärningen och dess sex sidor
Tärningen har sex sidor. Siffervärdena är 1, 2, 2, 3, 3 och 4 (sköld). Stridsresultaten är "monster besegrat, men du får också skada", "monstret förblir obesegrat och du får skada" (x2), "monstret blir besegrat och du skadas ej" (x2), samt "specialförmåga aktiveras". En hjälte kan alltså inte använda sin specialförmåga när han vill. Det krävs att tärningen visar "sköld" för det. Det här känns lite konstigt för en rollspelare, men det fungerar ganska bra i ett så här enkelt "rollspel".

Det återstår att se om Lego Heroica blir någon succé. Jag tycker i skrivande stund att det är ett överraskande och lovvärt initiativ från Lego. Deras syfte är säkert inte att rekrytera till rollspelshobbyn, men de har helt säkert förhoppningar om att fler ska spela mer spel! Och det tänker jag göra nu!!

Ha det gott
/Calle

2 kommentarer:

Mäster Johan sa...

Heroica verkar vara en intressant produkt. Det behövs mer dungeon crawl till världen. Egentligen var det väl ändå Drakborgen som fick en att börja spela rollspel?

Calle sa...

Det är en intressant produkt. Nu har vi spelat några gånger här hemma och jag gillar Lego Heroica. Det är förvisso väldigt simpelt, dvs det finns ingen vidare komplexitet i det. Men grunden är bra och spelet har en viss charm - och det går att föreställa sig hur man själv kan utveckla spelet.