bröd och skådespel

26 apr. 2010

Kort resumé över rollspelsläget

Hej!

Oj, har det redan gått två veckor sedan senaste inlägget. Hög tid att göra ett nytt! Den senaste tiden har jag ägnat mig åt tre olika rollspelsaktiviteter:

1) Jag har spelat Warhammer Fantasy (3rd ed). Andra delen i E:s äventyrstrilogi. Mycket bra.
2) Jag har börjat skissa på mitt äventyr, även det till Warhammer Fantasy. Kul men lite svårt.
3) Jag har skrivit mer på "Rollspel XT" tillsammans med E. Skoj projekt som känns riktigt bra.

Warhammer Fantasy (3rd ed)
Nu när vi har spelat ett par gånger så börjar vi få lite åsikter om detta nya rollspel. Det är övervägande positivt, men visst finns det ett par mindre bra detaljer också, t.ex. att det är utrymmeskrävande och pilligt med alla kort och markörer som spelarna (och spelledaren) ska hålla koll på. Och de extra tärningarna vi nu har köpt (för att det ska gå smidigare) - de var inte alls snyggt gjorda. Överlag så är nog tärningarnas design inte så lyckad, det är ibland svårt att se skillnad på symbolerna. Men vi gillar tärningssystemet; tärningspool med olika slags tärningar. Innovativt och läckert. Ja, alltså, vi gillar Warhammer Fantasy 3rd edition och kommer att fortsätta spela det åtminstone 1T6 fler gånger.


Från cool äventyrsbakgrund till coolt äventyr
Just nu sitter jag och skriver på det som ska bli mitt äventyr till Warhammer Fantasy 3rd ed. Jag har tagit in önskemål från spelarna och utifrån dessa - och en massa idéer från mitt huvud och från gamla Warhammer-moduler - så håller jag nu på att snickra ihop ett scenario. Jag har kommit på en äventyrsbakgrund som jag tycker är cool, men jag har råkat ut för ett problem som jag känner igen. Hur går man från cool äventyrsbakgrund till coolt äventyr. Eller annorlunda uttryckt: Hur involverar jag rp? (Ja, jag vet att det säkraste sättet att undvika detta är att alltid utgå från rp redan från början när man konstruerar äventyr, men så blir det inte alltid.) Ja, just nu brottas jag med detta problem och jag tror att jag är en lösning på spåren - en lösning som jag hoppas kunna delge er i någon form. Kul är det i alla fall att skriva äventyr!

"Rollspel XT" blir två rollspel?
Ja, det hände en lustig grej med "Rollspel XT". Det har uppstått ett sidospår. Medan vi utvecklade spelvärlden så snöade jag ett tag in på ett alternativt spår. Och det spåret skenade iväg åt ett helt annat håll. Så nu sitter jag här och har en andra rollspelsidé som jag inte vet vad jag ska göra av - "Rollspel AA" (nej det är inte anonyma alkoholister jag tänker på - det vore ett annat slags rollspel!). Huvudsaken är att E och jag fortsätter på det som är huvudspåret för "Rollspel XT" - och det ser ut att kunna bli riktigt skoj. Det är i alla fall väldigt kul att utveckla rollspelet. När jag får tid över ska jag slutföra "Rollspel AA" också, men det är en annan historia.

Ha det gott!
/Calle

4 kommentarer:

kosta sa...

Kan säga att vi känner igen det med pluppar och att det krävs en del yta för WH3 - därför ska jag lägga in alla mina kort och rollformulär i min iPad ;)

Upplever också att det tar fan så lång tid att döda bestmän...

Calle sa...

Komma här och prata om iPad... jag vill se bilder!
;-)

Vi har kul när vi spelar WH3 - men vi har inte mött några bestmän ännu (vad jag vet).

Ha det gott!
/Calle

kosta sa...

Vad händer med AA och XT?

Calle sa...

Kul med lite post-nekromanti...

Vad gäller rollspelsprojekten så kan man säga att "XT" är lagt på is. Jag och E har diskuterat vidare om ett annat samarbetsprojekt som vi har jobbat en del på, men det har också avstannat.

Då är läget en smula mindre hopplöst för mitt eget rollspel "AA" (Alien Abduction). Inte så att jag har jobbat så mycket med det på sista tiden, men jag har gått och grunnat och grubblat. Det var därför naturligt att en lite annan reinkarnation av grundkonceptet blev en viktig del i mitt senaste ofärdiga rollspel "The City in the Desert - Playing with memories - the Journey home - whatever..." alltså mitt bidrag till Game Chef 2010, som jag aldrig skickade in....
:-)

Jag har tänkt berätta mer om det sistnämda någongång på min blogg.

Hur många ofullbordade rollspel kan man lämna efter sig egentligen?
;-)

@kosta: kul att du frågade!