bröd och skådespel

24 dec. 2010

24. Anpassat för spelarna

Så har vi nått sista punkten på vår checklista för bättre äventyr: nr 24 - Ett bra äventyr ska vara anpassat för spelarna. En ganska självklar punkt. Ett bra äventyr är ett som ger en bra spelupplevelse för spelgruppen. Och det blir ju mycket lättare om äventyret är anpassat för spelarna.

Om du skriver ett äventyr för en okänd spelgrupp så vet du inte vad just de spelarna gillar. Så det du ska göra är att du utgår från dina egna erfarenheter med din egen spelgrupp, krydda detta med vad du har snappat upp från andra spelgruppers preferenser - och försök hitta en gyllene medelväg. Det vinnande knepet är att du skriver ditt äventyr flexibelt, så att det kan spelas på olika sätt. Och att du ger SL hjälp att anpassat ditt äventyr efter sin spelgrupp.

Tänk på: Vad är det som kan skilja mellan olika spelgrupper? På vilket sätt kan deras smak och stil skilja sig åt? Och hur gör du dem till viljes? Lägg sedan in små tipsrutor till SL om hur han/hon kan anpassa äventyret genom att t.ex. lägga in fler tankenötter, ta bort ett par strider, hoppa över moraliska dilemman, eller lägga till fler intressanta rollspelssituationer.

Lycka till - och god jul!
/Calle

PS Tack ni som har varit med under de här 24 dagarna. Det har varit intressant och lärorikt. Diskussionen om hur man skriver bra äventyr lär fortsätta för evigt. Men nu är den här kalendern slut. DS

3 kommentarer:

kosta sa...

God jul och tack för en nice kalender!

Badmojo sa...

God fortsättning! Trevlig läsning och en bra checklista. Ser fram emot mer sådant under 2011.

Calle sa...

Tack själva, kosta och Badmojo!
Gott nytt rollspelsår på er!
Vad som händer under 2011 här på bloggen är ännu höljt i dunkel. (Även för mig ;-)

/Calle